С лекцията „Професия съдия“ Административен съд – Видин приключи цикъла от лекции по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”

С лекцията на тема „Професия съдия“, представена от съдия Биляна Панталеева, приключи реализирането на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Тя се проведе в Административен съд – Видин с учениците от 11-а клас на СУ „Цар Симеон Велики“, гр. Видин. При много голям интерес младите хора се запознаха с всички етапи, през които трябва да преминат и етичните правила и норми, които трябва да спазват, за да могат успешно да се реализират като магистрати.  С голямо вълнение учениците се запознаха с клетвата, която полага всеки магистрат. Те имаха възможност да облекат тоги и да заемат местата на съдиите в съдебната зала. Така в реална атмосфера младите хора се почувстваха за кратко в ролята на истински съдии.

В края на срещата Съдия Антония Генадиева – Председател на Административен съд – Видин връчи лично на всеки ученик Удостоверение за успешно участие в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

„Надяваме се с цикъла от лекции да сме провокирали вашия интерес към съдийската професия и съдебната система, което да помогне за вашата успешна реализация, както в професионален, така и в житейски аспект“, каза съдия Генадиева – Председател на Административен съд – Видин.

Целта бе повишаване на правната култура на младите хора и доверието им в правосъдната система.

В рамките на програмата пред учениците от 11-а клас на СУ „Цар Симеон Велики“ Видин, заедно с класния им ръководител Даниела Рангелова, съдия Николай Витков изнесе лекция на тема „Съдебната система в Република България“, а съдия Нели Дончева представи темата „Що е административно правосъдие“.

0
0
0
0
0
felis lectus libero neque. efficitur. vel,