В Деня на българската Конституция и професионален празник на юриста и съдебния служител, ученици от ППМГ „Екзарх Антим І“ изнесоха открит урок по история в Административен съд – Видин

На този ден по традиция Административен съд – Видин отваря врати за граждани.

По повод 140 години търновска Конституция – Ученици от Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” – гр. Видин и преподавателят по история и цивилизация  Светлина Вълчева, изнесоха открит урок по история на тема „Приемането на Търновската конституция – фундаменталното начало на модерната правова държава“.

Това бе съвместна инициатива на Административен съд – Видин, Община Видин и ППМГ „Екзарх Антим І“, гр. Видин.

Гости на тържеството бяха кмета на Община Видин Огнян Ценков, юристи, експерти от „Държавен архив“ и Регионален исторически музей, учители и ученици.

Поздрав към магистрати и съдебни служители в Административен съд – Видин поднесе Огнян Ценков – кмет на община Видин. Той пожела на младите хора да черпят мъдрост от предците и да бъдат упорити, честни и всеотдайни, а на магистратите да продължават да укрепват доверието на хората в българското правосъдие.

По изключително интересен начин, единадесетокласниците от ППМГ „Екзарх Антим І“ ни пренесоха в онази съдбовна за България година 1879, когато България поема по пътя на най-модерните и напредничави европейски държави с приемането на Търновската конституция. Тя поставя основата на новата българска държава.

Младите хора пресъздадоха дебатите във Великото народно събрание, проведени при приемането на основния закон на нова България – Конституцията.

По време на открития урок бе излъчен кратък филм, подготвен от дванадесетокласничката Антонина Лозанова.

Защо Конституцията на Република България от 1879 г. ще остане в историята като един от най-прогресивните и демократични варианти, бе основната тема на дебата, проведен от клуб „История МГ“. В него взеха участие освен ученици, така и юристи, експерти от „Държавен архив“ и Регионален исторически музей.

В края на открития урок, младите хора имаха възможност да задават въпроси към магистратите от Административен съд – Видин, относно работата на съдиите и принципите, които се спазват, заложени още в първата българска Конституция.

Съдия Антония Генадиева – Председател на Административен съд – Видин подчерта, че е чест за всички магистрати да представят своята  професия и същността на административното правораздаване в Деня на професионалния празник на юриста – 16 април. На този ден Административен съд – Видин провежда инициативата „Ден на отворените врати“, която е под надслов „За правосъдието в един ден“.

Младите хора и гости на съда имаха възможност да се запознаят от близо с работата на магистрати и съдебни служители от Административен съд – Видин.

В края на срещата всички си пожелаха да следват принципите заложени в Конституцията на Република България – свобода, независимост, равнопоставеност.

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
dolor. ipsum libero. amet, ultricies libero suscipit Phasellus quis,