Лекция на тема „Професия съдия“ изнесе съдия Биляна Панталеева – Кайзерова в Административен съд – Видин

Съдия Биляна Панталеева – Кайзерова запозна учениците от 11в клас на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим І“, гр. Видин, с професията съдия. Младите хора научиха за всички етапи, през които трябва да преминат, както и етичните правила и норми, които трябва да спазват, за да могат успешно да се реализират като магистрати.

Съдия Панталеева обърна внимание, че основните етични принципи, от които се ръководят магистратите в своята работа са безпристрастност, независимост и справедливост. Тя сподели моменти от своята професионална кариера.

С лекцията „Професия съдия“ приключи образователната кампания, чиято цел беше да повиши правната култура на учениците.

„Цикълът от лекции беше много интересен и полезен за нас. Смятаме, че това ни прави по-отговорни и уверени в нашия избор за професионална реализация“, споделиха участници в програмата.

В края на срещата съдия Антония Генадиева – Председател на Административен съд – Видин връчи лично на всеки ученик, класния ръководител Милена Георгиева и Жени Спасова – заместник-директор на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим І“, гр. Видин удостоверение за успешно участие в Образователната програма.

На всички бяха раздадени Конституции на Република България и брошури с информация за съдебната система и Образователната програма.

„Радваме се, че успяхме да предизвикаме вашия интерес към съдебната система и по-специално към административното правораздаване. Ще се радваме да ви посрещнем отново при нас, но вече като колеги“, каза съдия Генадиева.

Младите хора с голяма радост облякоха съдийски тоги и с гордост влязоха в ролята на магистрати. Голям интерес проявиха учениците при обиколката на сградата на Административен съд – Видин. Единадесетокласниците имаха възможност да контактуват с всички колеги и да се запознаят с целия процес от образуване на делото до неговото приключване.

Това бе трета поредна година, в която Административен съд – Видин се включи с лекторска програма към Образователната кампания на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

0
0
0
0
commodo luctus Nullam dolor in sed id, mattis ut venenatis,